Aşırı Gerilim ( Transient ) Neden Olur, Yıldırımdan Korunmak ve Çözüm; Parafudrlar!

Yaşadığımız teknolojik çağ, elektrik enerjisinin de zirvede kullanımını gerektirmekte. Kullandığımız pek çok cihaz elektriğe bağlı ve kullanımıyla hayatımızı kolaylaştırması ne kadar önemli ise meydana gelebilecek elektriksel aksaklıklara karşı cihazlarımızı korumak da bir o kadar önemlidir. X Koren ürünleri bu koruma sistemlerine uygun ürünlere imza atmaktadır. Elektriksel arızalar, yangınlarla, can ve mal kayıpları ile sonuçlanabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre elektriksel arızalardan kaynaklanan yangınların ve hasarların %30’u ani gelişen ve geçen aşırı gerilimlerden kaynaklanmaktadır. X Koren aşırı gerilim koruma ekipmanlarının kullanıldığı hiçbir tesiste bugüne kadar hasar ve yaralanma meydana gelmemiştir. 

Aşırı gerilim; şebeke geriliminin kısa süreli yükselmesi ve hızlıca ana sinüs (alternatif) formuna geri dönmesi demektir. İç aşırı gerilimler bu ani durumlardan biridir. Ani aşırı gerilimler anahtarlamaya bağlı olarak gelişebilir. Bunlara beşeri sebepler de denilebilir. 

Beşeri sebeplerin yanı sıra doğa olağanüstü bir güce sahiptir ve karşı koyulamayan aşırı gerilimlere sebep olabilmektedir. Dünyada her yıl 30.000’ e yakın yangın ve milyon dolarlık maddi hasarlara neden olan yıldırım; çok yüksek enerji taşımaktadır. Bulut ile yeryüzü arasındaki elektrik boşalması olarak tanımlanan yıldırım düştüğünde, yüklü olduğu akımın bir kısmı toprakta sönümlenirken bir kısmı şebeke enerjisine yansımaktadır. 





Yıldırımdan korunmak için ilk bilinen yöntem paratonerdir ancak elektriksel sistemlerin ve şebekelerin korunmasında en önemli koruma elemanı burada devreye girer: Parafudr. Bulut ve yer arasındaki elektriksel potansiyel farkı 10 ile 100 milyon volttur. Yıldırımın dönüş darbe akımı ise yaklaşık 30.000 Ampere sıcaklığı da 30.000 °C’ye ulaşmaktadır. Ani aşırı gerilim denilen yıldırımın buluttan yere ulaşması 30 ms, yerden bir kısmının buluta dönüşü 100 ms gibi anlık sürelerdir. 

Teknoloji ve teknolojik cihazların gelişmesiyle kullanılan malzemelerin ve dizayn edilen sistemlerin estetik görünmesi, küçük ebatlarda ve görsel güzellikte muntazam yerleşimi oldukça önemli hale gelmiştir. Bu doğrultuda elektronik cihazlarda da fazla sayıda transistör kullanılmasını gerektirmiş yani sistemi ani gerilim darbelerine daha hassas daha duyarlı hale getirmiştir. Bu nedenle meydana gelen ani aşırı gerilim darbelerinden tesisatı koruyabilmek için topraklama sisteminin doğru kurulması ve parafudr kullanımı gerekmektedir. 

Peki Parafudr Tam Olarak Nedir?

Normalde pasif, yalıtkan olan ve sisteme paralel olarak bağlanan sistem koruma elemanıdır. Mikrosaniye seviyesindeki ani iç gerilimler ve yıldırım gerilimlerden koruma yapar. Darbe aldıklarında iletken olup iletime geçerler ve darbe gerilimini toprağa-topraklama sistemine iletirler. Böylece hassas cihazlar korunur, devre ani darbelere uğramamış olur. 

        • Trafo girişleri

        • Ana panolar

        • Tali Panolar

        • LED Aydınlatma Sistemleri

        • CCTV, Kamera, Yangın alarm sistemleri

        • Yenilenebilir Enerji Sistemleri

        • Otomasyon ve haberleşme hatlarında kullanılır.

Neden X Koren Parafudrlar?

X Koren parafudrları tam da bu sistemlerde kullanılan, en iyi performansla sistem korumasını tamamlayan 4 farklı tipte parafudr eşitliliğine sahiptir.



Parafudr için kullanılacak uygun tip pano uzaklığı, tesis araç gereçlerine uygun olarak seçilmelidir. Farklı kutup sayılarında, farklı akım değerlerinde çalışmak üzere IEC standartlarına uygun olarak üretilen X Koren parafudrları, değişen kartuşları sayesinde bakım maliyetlerini de oldukça düşük tutmaktadır. X Koren parafudr ürünleri, diğer tüm ürünlerinde de olduğu gibi elektriksel ve mekaniksel sistemlerde oluşabilecek arıza, hasar, can ve mal kayıplarını bertaraf edebilecek güçlü bir koruma elemanı olarak tasarlanmaktadır. Ayrıntılı bilgi ürünlerimizden ayrıntılı olarak incelenebilir.